Bloomberg Adria: Kako MKO, koje bilježe ekstra profite, određuju visinu kamatne stope

Mikrokreditne organizacije (MKO) u Republici Srpskoj ostvarile su ekstra profit u prvom kvartalu ove godine i zaradile skoro 20 miliona KM. Neto dobit rasla im je za čak 217 odsto u odnosu na prva tri mjeseca 2022, a prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa, po kojoj su davali kredite, znala je da pređe i 30 odsto za kratkoročne kredite.

Ukupni bruto krediti mikrokreditnog sektora u RS rasli su za četiri odsto u odnosu na kraj 2022. godine i iznosili su 468 miliona KM na kraju marta ove godine.

Kod pravnih lica povećan je obim kreditiranja onih koji se bave uslužnim djelatnostima (devet odsto) i proizvodnjom (26 odsto), dok je palo kreditiranje trgovine (osam odsto) i ostalih aktivnosti (51 odsto).

Što se tiče fizičkih lica, kreditiranje je poraslo za sve namjene, najviše za proizvodne aktivnosti (19 odsto).

Prosječne ponderisane nominalne kamatne stope po kojima su MKO davale kredite u prvom kvartalu iznosile su 20 odsto (EKS 33,5 odsto).

Kod kratkoročnih kredita NKS je u prosjeku bila 31 odsto (EKS čak 88,4 odsto), dok je kod dugoročnih kredita NKS bila 17,5 odsto (EKS 21 odsto).

Kamate zavise od cijene novca, troškova poslovanja i rezervisanja

U mikrokreditnom društvu (MKD) Mikrofin za Bloomberg Adriju kažu da svoje kamatne stope određuje na osnovu cijene  novca, realnih troškova poslovanja i troškova rezervisanja za kreditne gubitke.

“Nastojimo da naše kamatne stope budu na nivou kamatnih stopa drugih učesnika na mikrokreditnom tržištu u BiH ili niže. Na rast ili pad kamatnih stopa, najbitnije, utiču pomenuti faktori, mada se mogu javiti i neki drugi na koje Mikrofin nema uticaja (ekonomska situacija, tržišna kretanja, inflacija, itd.)”, pojašnjavaju u Mikrofinu.

Kada je riječ o izazovima, u Mikrofinu dodaju da su im najveći izazovi upravo oni na koje nemaju bilo kakav uticaj, a to su ekonomske krize, inflacija…

Stanje u mikrokreditnom sektoru ocjenjuju stabilnim ističući da je stabilnost sektora uspješno održavana tokom COVID krize, kao i tokom najnovije ekonomske krize i inflacije.

“Izazovi, naravno, postoje, ali se sektor uspješno suočava s njima. Dobit je, između ostalog, i obračunska kategorija i različiti faktori mogu uticati na njen rast ili pad. Između ostalog i neophodna rezervisanja mogu predstavljati značajan trošak poslovanja”, navode u Mikrofinu.

O poslovanju mikrokreditnih organizacija u kompleksnom ekonomsko-političkom okruženju i o mogućim pravcima razvoja će se govoriti i na ovogodišnjoj III D DAYS konferenciji “Poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima ‘polikrize’ – samo je neizvjesnost izvjesna!”. Konferenciju 30. maja u Banjaluci organizuje Bam consult.

 

Tekst preuzet sa Bloomberg Adria