capital.ba: Tajne dobre digitalizacije javne uprave

BEČIĆI – Digitalizacija javne uprave je neminovnost i bespovratan proces, a ne pitanje izbora. Da bi digitalizacija bila uspješna, mora imati dobar zakonski okvir, biti prilagođena zaposlenima u institucijama, ali prije svega korisnicima usluga, dobro promovisana, jednostavna i sigurna, zaključeno je na jednom od posljednjih panela drugog dana konferencije “D days” – “Digitalna transformacija javne uprave u regionu SEE – uprkos svemu”, koja je održana u Bečićima.

D Days konferencija

D Days konferencija

Bojana Bajić rukovodilac IT sektora iz Ministarstva finansija Crne Gore je rekla da IT tehnologija neupitno napreduje, ali da digitalizacija javne uprave kaska.

Crna Gora je poslednjih deceniju i više usvojila niz e-zakona, propisa, te izvršila digitalizacija brojnih institucija i organa vlasti, digitalna transformacija je prepoznata u svim strateškim dokumentima Vlade Crne Gore, ali i pored svega u praksi digitalizacija nije zaživjela.

“Moj utisak je, nakon 30 i više godina iskustva, da je problem možda u razumjevanju, ko šta treba da radi, da nismo dobro digitalizovali poslovne procese. Ovako, bojim se da nešto nije kako treba, jer nemamo efekat svega  urađenog, a urađeno je zaista mnogo u prethodnih 20 i više godina, kaže Bajićeva.

Učestvujući na panelu „Digitalna transformacija javne uprave u regionu SEE“ direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je Poreska uprava Republike Srpske značajno odmakla u digitalizaciji.

Da bi se postigao puni efekat, Maričić kaže da je potrebno da ostale institucije prate Poresku upravu u tom razvoju.

On je ocijenio da je digitalizacija Poreske uprave, poput elektronskog dostavljanja svih poreskih prijava, značajno unaprijedila njen rad.

Pojednostavljenje i automatizacija procedura je jedan od strateških ciljeva Poreske uprave”, kaže Maričić.

Predsjednica Notarske komore Republike Srpske Slada Ivelić je najavila projekat digitalizacije notarijata, za što je Vlada Srpske već odobrila sredstva.

Ona je istakla da digitalizaciju notarijata podrazumjeva povezivanje sa elektronskim registrima podataka državnih institucija, od zemljišno knjižnih izvodaka do ostalih podataka, što će znatno uštediti vrijeme pravnim i fizičkim licima, a povećati pravnu bezbjednost prilikom zaključivanja ugovora pred notarima.

Izvršni direktor kompanije Čikom koja godinama implementira projekta digitalizacije u Crnoj Gori i BiH govorio je o najvažnijim ciljevima nedavno usvojene Strategije digitalne transformacije i formiranju Digitalne koalicije u Crnoj Gori.

Završena dvodnevna konferencija

Konferencija “D Days” u Bečićima počela je juče u hotelu “Mediteran”. Osim “Fintech” usluga i kriptovaluta, otvorene su i druge teme poput sajber bezbjednosti, digitalizacije obrazovanja, a održano je i predavanje o globalnim trendovima u ICT industriji, dok su danas održani paneli posvećeni stanju i perspektivama digitalizacije u zemljama JIE, digitalizaciji privatnih kompanija te digitalnoj transformaciji javne uprave u regionu SEE.

Teme ovogodišnje dvodnevne “D days” konferencije bile su povećanje produktivnosti kompanija uvođenjem inovacija, finansijski i tehnički oblici podrške procesima digitalizacije, fin tech – unapređenje platformi za bezgotovinsko plaćanje, sigurnost i edukacija potrošača u sferi online plaćanja, digitalizacija javne uprave, preduzetnička infrastruktura za inovacione kompanije, blockchain, syber security i dr.

Prvi dan konferencije počeo je panelom „Fintech – samo opušteno, molim!“, a na ovom panelu govorio je predsjednik uprave MF banke Bojan Luburić, pomoćnica ministra finansija RS Snježana Rudić, Boris Majstorović zamjenik direktora BCX-a, predsjednik uprave NLB banke Goran Babić i direktor direkcije za platni sistem CBCG Ivan Bošković.

Prvog dana konferencije razgovarano je i o usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta, dok su danas pored panela o digitalnoj transformaciji javne uprave u region SEE, održani paneli posvećeni stanju i perspektivama digitalizacije u zemljama JIE i digitalizaciji privatnih kompanija.

Na uvodnoj prezentaciji i intervjuu prvog dana konferencije pod nazivom “Cyber bezbjednost – stanje i trendovi”, učesnik je bio Džošua Bel, jedan od vodećih evropskih stručnjaka na polju Cyber sigurnosti, inače senior IT security consultant, Telexiom GmbH Berlin.

“Case study: Tehnički univerzitet u Gracu – šampion digitalizacije”, bio je rezervisan za Davorina Miljića – lead IT konsultanta, Tehnički univerzitet Grac.

Na panelu “Jednačina uspjeha: Obrazovanje + digitalizacija = uspješan biznis” učesnici su bili Đorđije Brkuljan, koordinator IPC Tehnopolis, Crna Gora, Gordana Danilović Grković – direktorica, Naučno – tehnološki park Beograd, potom Nikola Dragović, savjetnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, te Valentina Beg Deljanin – Chief Education Officer, ICT Cortex. Moderator je bio prof. dr Saša Petković, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Upriličeno je i predavanje “Globalni trendovi u ICT industriji”, gdje je govorio Borislav Tadić, viši potpredsjednik Deutsche Telekoma, a održan je i Fireside chat, gdje je, uz Tadića, učestvovao i Aleksandar Vratonjić Gligorijević, direktor marketinga, TeleGroup sistem, dok je moderator bio Aleksandar Mastilović, konsultant za sajber bezbjednost.

Inovacije u fokusu konferencije

U fokusu konferencije “D Days” bilo je povećanje produktivnosti kompanija uvođenjem inovacija, digitalizacija javne uprave, finansijski i tehnički oblici podrške procesima digitalizacije, fintech – unapređenje platformi za on line plaćanje, preduzetnička infrastruktura za inovacione kompanije, blockchain, sybersecurity i dr.

Od učesnika konferencije, koji su direktno uključeni u razne sfere digitalizacije u javnom i privatnom sektoru mogla su se čuti iskustva o problemima i benefitima koje donosi digitalizacija.

Predstavnici EBRD iz BiH i Crne Gore prezentovali su primjere uspješno sprovedenih digitalizacija u preduzećima, iz Hrvatske, tačnije iz Novske predstavljen je primjer kako su kompjuterske igrice i kompanije koje se bave njihovim kreiranjem promijenile čitavo okruženje u jednoj maloj lokalnoj zajednici, a prezentovano je i kakvi su potencijali blokchain tehnologija i na koji način povećati sayber bezbjednost.

Rade Šegrt, direktor agencije “BAM Consult”, koja je organizovala konferenciju “DDays”, navodi da je konferencija okupila oko 150 učesnika i više od 30 vrhunskih predavača iz cijelog regiona, među kojima su Borislav Tadić, viši potpredsjednik Deutsche Telekoma i Ivan Ostojić, nekadašnji savjetnik za strateške poslovne modele McKinseya, a sada chief business officer u “Infobipu”.

Predavač je bio i Džošua Bel, Senior IT security consultant u kompaniji “Telexiom”iz Berlina, lidera u IT konsalting uslugama, kao i Davorin Miljić, lead IT consultant, jedan od najzaslužnih ljudi za uspješnu digitalizaciju Univerziteta u Gracu.

O svojim iskustvima govorio je i Ivan Bjelajac, jedan od najuspješnih serijskih preduzetnika u Srbiji, vlasnik i direktor firme MVP Workshop, jedne od inovativnih globalno prepoznatih blockchain kompanija, koja je u posljednje vrijeme razvila novi inovativni model poslovanja koji se zasniva na investiranju u inovativne timove.

Ovo je druga konferencija “D days” i nadamo se da će prerasti u tradicionalnu. Ako je suditi prema impresijama učesnika konferencija je ispunila ono što i planirali. Povezala je na jednom mjestu IT industriju, javnu upravu, javna preduzeća, privatne kompanije i finansijske institucije. Mogli smo na jednom mjestu čuti kako se može na najbolji način izvršiti digitalizacija kompanija ili javne uprave, kako doći do sredstava, koje su mogućnosti finansiranja i na kraju ko to može i realizovati”, istakao je Šegrt.

 

tekst preuzet sa portala capital.ba