avaz.ba: Digitalizacijom podići konkurentnost preduzeća

Digitalizacijom podići konkurentnost preduzeća!

Naša preduzeća su na na relativno niskom nivou digitalizacije i takva slika se u najskorijem periodu mora promijeniti kako bi domaće kompanije postale konkurentnije, smatra Zihnija Hasović, glavni menadžer EBRD za BiH.

Hasović, koji će biti i jedan od predavača na predstojećoj digitalnoj konferenciji „D Days“ koja se 16. i 17. juna održava u Bečićima, podsjetio je da je EBRD do sad realizovao veliki broj projekata koji su za cilj imali da se podigne nivo digitalizacije kompanije u BiH. To smo radili uz podršku nekoliko donatora prvenstveno Evropske Unije i Norveške vlade. Nedavno je oficijelno pokrenut program vrijedan 40 miliona evra „Go digital“ u BiH koji je dio projekta koji se implementira zajedno sa GIZ-om, a sufinansira ga Evropska unija.

Prema njegovim riječima uslovi su veoma povoljni. EBRD obezbjeđuje sredstva, a EU podsticaje u vrijednosti 15 odsto iznosa kredita, kao i omogućava angažiranje specijaliziranog konsultanta koji pomaže kompanijama u pripremi projekata.

„Mi ta sredstva plasiramo preko lokalnih banaka. Po sadašnjim informacijama većina banaka će se uključiti u taj proces“, navodi Hasović.

Kako kaže, mala i srednja preduzeća biće u mogućnosti da pristupe ovim sredstvima sa kojima bi trebala da unaprijede svoju tehnologiju, automatizuju procese i uvedu softverska rješenja

Tekst preuzet sa: avaz.ba