U fokusu trećeg DDaysa koji se 30. maja održava u Banjoj Luci i „fondovska industrija“

Stanje na tržištu kapitala  i uloga investicionih fondova na tržištu kapitala biće jedna od tema na predstojećoj poslovnoj konferenciji DDays koja se pod pokroviteljstvom Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske održava 30. maja u Banjoj Luci pod nazivom Poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima “polikrize” – samo je neizvjesnost izvjesna!

Kako sada posluje domaća “fondovska industrija”, a kako ona u regionu?  Kako će usvojene izmjene Zakona o investicionim fondovima iz 2022. godine, kojima je omogućeno osnivanje alternativnih fondova, uticati na tržište kapitala i kakve opcije za ulaganje nude alternativni  fondovi neka su od pitanja do kojih će se pokušati doći na panelu: „Uloga investicionih fondova na tržištu kapitala“ kojim će moderirati Miloš Grujić koji je autor više stručnih radova koji se odnose na tržišta kapitala i funkcionisanje fondova.

Grujić kaže da će konferencija biti odlična prilika da se na jednom mjestu nađu predstavnici „fondovske industrije“, regulatori i donosioci odluka i investitori, te u skladu s tim očekuje da će panel biti veoma zanimljiv.

Društva za upravljanje investicionim fondovima igraju jednu od značajnijih uloga u svijetu finansija, odnosno na tržištu kapitala. Privredni subjekti tog tipa su odgovorni za ulaganje i upravljanje imovinom svojih klijenata, a klijenti mogu da budu fizička lica, institucije i korporacije. Poštujući osnovna načela ulaganja, društva za upravljanje investicionim fondovima pružaju priliku svojim klijentima da ostvare svoje finansijske ciljeve i eventualno uvećaju svoju imovinu.

Jedno od takvih društava je i Management Solutions koje se ponosi svojim timom iskusnih investicionih menadžera čije duboko razumijevanje tržišta i uspješan „track record“ opravdava pozitivne rezultate poslovanja. Pažljivom analizom trendova na tržištu i identifikacijom obećavajućih investicionih prilika, društvo nastoji da generiše pozitivan prinos za svoje klijente, minimizirajući rizik.

Pored svoje investicione ekspertize, Management Solutions je takođe poznat po svojoj posvećenosti transparentnosti i etičkim poslovnim praksama. Kompanija je posvećena održavanju otvorenih linija komunikacije sa svojim klijentima i pružanju redovnog izvještavanja o njihovim investicijama. Ovaj nivo transparentnosti je kompaniji donio reputaciju pouzdanosti u ovoj branši.

„Ulaganje u fondove nije predodređeno samo za one koji imaju velike iznose novca, niti samo za one koji imaju određeno predznanje u oblasti investiranja. Našim investitorima smo omogućili da putem ulaganja u različite investicione fondove, budu izloženi kako domaćim tako i inostranim tržištima kapitala. Pored toga što su moguće jednokratne uplate u fond, uz odabir investicionog plana, naši klijenti imaju mogućnost parcijalnog ulaganja na godišnjem, polugodišnjem, kvartalnom pa tako i mjesečnom nivou. Na taj način, vi faktički imate neki vid štednje- bilo za treću dob (penziju), školovanje mlađih naraštaja i tako dalje…„- govori Dragan Kajkut, jedan od učesnika na panelu i izvršni direktor u  Društvu Management Solutions uz napomenu da je još jedna vrlo značajna stavka za investitore da svoje udjele u fondu mogu unovčiti u svakom trenutku.

Na panelu će pored Kajkuta učešće uzeti i Ognjen Mihajlović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, Snježana Rudić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija RS, Adnan Zukić, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH i Davor Sakač, direktor TS Ventures fonda.

Konferenciju organizuje agencija BAM consult, a više informacija o samoj konferenciji možete pogledati na sajtu digitalnakonferencija.ba