capital.ba sa D Daysa – EBRD spremila 40 miliona evra za digitalizaciju poslovanja u BiH

Konferencija  D DAYS – TESLIĆ – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Evropskom unijom sprema kreditnu liniju od 40 miliona evra koji će preko lokalnih banaka biti plasirani privrednicima u BiH u svrhu digitalizacije i automatizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Ovo je najavio Zihnija Hasović, glavni menadžer EBRD-a na digitalnoj konferenciji “D days” koja se danas i sutra održava u Tesliću koju organizuje “Bam consult”.

On je na panelu o digitalizaciji privrede kazao kako je riječ o veoma povoljnim sredstvima sa 15 odsto podsticaja na iznos kredita i sa kamatom od četiri odsto.

Donator će obezbjediti i konsulte da analiziraju projekte i pripreme aplikaciju prema bankama, kao i konsultanta koji će finansirati te projekte.

Budući da se radi o značajnom iznosu, to nisu mala sredstva, jako veliki broj preduzeća će moći pristupiti tim sredtvima, moćićete nabavljati jako skupa softverska rješenja, ali i digitalne strojeve, koje će te moći uvezati i sa njima upravljati iz kancelarije. Sve će to podići nivo konkurentnosti”, kazao je Hasović.

Direktor kompanije “Krajina klas” iz Banjaluke Saša Trivić koji u svom preduzeću digitalizaciju provodi već deset godina posvjedočio je kako je riječ o procesu koji traži promjenu kulture načina upravljanja, te ulaganje značajnog novca u infrastrukturu i softver.

Međutim onaj ko ne bude digitalizovan u narednih pet ili deset godina, on neće postojati”, rekao je Trivić, koji je inače i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Srđan Bijelić iz kompanije “Mtel” koja je poznata kao jedan od lidera u digitalizaciji kažu kako puno rade na aplikativnim i intuitivnim sadržajima  koji se teško stvaraju, ali lako koriste.

Trenutno radimo na razvoju Lora mreže gdje će bilo koje preduzeće ili neko ko želi da se bavi digitalnim segmentom  biti u mogućnosti da dođe i za simboličan novac dobije konektivnost i funkcionalno rješenje”, otkrio je on.

Vesna Bengin suosnivač Biosense instituta za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima kaže kako je preduslov za uspješnu digitalizaciju pismenost. Često, dodaje ona ovaj proces koči i zakonska regulativa.

Suština digitalne transformacije je što imamo tehnologiju dovoljno razvijenu da za procese koji nas interesuju odjednom dobijemo mnogo podataka na osnovu kojih možemo dobiti potpuno nova znanja”, kaže ona.

Inače, prije prvog panela uvodnu prezentaciju na konferenciji je održao Borislav Tadić, podpredsjednik “Dojče telekoma” koji je poručio kako je digitalizacija fenomen koji može donijeti puno toga dobrog, ali nekad i negativne stvari.

Kazao je kako BiH ima veliki potencijal koji se ogleda u stručnjacima koji po svom znanju ne zaostaju za onima sa zapada.

 

tekst preuzet sa portala capital.ba