srpskainfo: “D DAYS” Panel sa Milanom Ćulibrkom: Ko je “Infobip” i zašto investiraju 7 miliona evra u BiH

Nisu još ni punoljetni, a vrijednost im je već procijenjena na više od milijardu dolara. Od hrvatskog startapa narasli su u firmu sa 60 predstavništava širom svijeta.

Ko je kompanija “Infobip”, čiji uspjeh za neupućene zvuči kao naučna fanastika, približila nam je današnja digitalna konferencija “D days” u panelu koji je vodio glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

digitalna-konferencija-ddays-kemal-keco

Kemal Kečo

Iskusni novinar ugostio je mladog i perspektivnog Kemala Keču, regionalnog menadžera “Infobipa” za Bliski istok i sjevernu Afriku, a u opuštenom razgovoru učesnici su saznali kako su zahvaljujući dobroj ideji i kvalitetnom timu postigli globalni uspjeh.

“Infobip” je IT firma čiji je glavni proizvod komunikacijska platforma u “oblaku”. Sarađuju sa telekom operaterima, društvenim mrežama, bankama na unapređenju krajnje komunikacije sa korisnicima.

Počeli su prije 15 godina iz hrvatskog gradića Vodnjan sa projektom komunikacije za lokalnu zajednicu, a danas posluju širom svijeta.

Pravi bum napravili su prošle godine kada su za 300 miliona dolara kupili kompaniju OpenMarket u Americi. Djeluje nestvarno, ali sve je rezultat dobrog planiranja, govori Kečo.

Ovaj mladi Sarajlija, dobitničkom timu pridružio se prije deset godina, a trenutno radi u Dubajiju.

Čini nam se da je SMS zamro, ali ova firma uvjeriće vas u suprotno, jer najviše prometa ostvaruju upravo od ovakvih poruka.

U Sarajevu djeluje jedno od prvih predstavništava koje je ova firma otvorila prije deceniju.

– Već tada prepoznali smo kvalitet koji BiH može da pruži, mlade školovane ljude, inženjere, IT kadar spreman za velike projekte. Očito je da imamo ljude koji mogu raditi, samo je pitanje hoće li ih neko podržati – priča Kemal Kečo.

Firma se sprema da u Sarajevu ubrzo otvori kampus koji će biti dom za više od 500 ljudi. Vrijednost ove investicije biće 7 miliona evra.

Kompanija se širi mumnjevitom brzinom, godišnji rast im je oko 48 odsto. Cilj im je da budu igrač broj jedan u svijetu.

– Odrastao sam uz ovu firmu; za uspjeh je ključno da sama ideja bude dobra, a zatim i tim ljudi koji se okupi oko te vizije. Naravno da se dogodi i masa grešaka, ali i to je dio procesa- zaključio je Kečo.

tekst preuzet sa portala srpskainfo