Domaće IT kompanije su cijenjene na zahtjevnom tržištu EU

Kako su se pokazale domaće IT kompanije na zahtjevnom tržištu Evropske Unije i šta je potrebno da bi se dobro pozicionirale biće jedna od tema predstojeće regionalne digitalne konferencije D Days koja se održava 16. i 17. juna u Bečićima.

Borislav Tadić, viši potpredsjednik “Deutsche Telekoma” koji kaže da su velike IT korporacije zadovoljne saradnjom sa domaćim kompanijama, a dobar indikator zadovoljstva je produžetak ili nadogradnja inicijalnih ugovora sa više kompanija sa ovih prostora.

Borislav Tadic D DAYS

Borislav Tadic D DAYS

Prema njegovim riječima, samo u domenu fiksne telekomunikacione infrastrukture, radi se o desetinama kompanija. Neke kompanije se odlučuju na grupisanje ili usku saradnju, pa nastupaju zajedno, a druge nastupaju kao podizvođači njemačkih regionalnih kompanija.

Tadić, koji će biti jedan od predavača na predstojećoj konferenciji D Days, kaže, da se u prethodne dvije godine broj naših stručnjaka na sjeveru Njemačke višestruko povećao.

Stručnjaci našeg porijekla su se brzo prilagodili na tehnologije, metode rada i zahtjeve lokalnih sredina u kojima izvršavaju projekte. Neki su i brzo savladali osnove njemačkog jezika, koje olakšavaju rad i integraciju u poslovno okruženje. Nadam se da ćemo proširiti kapacitete, kako u domenu planiranja, dokumentacije i izgradnje, tako i u domenu održavanja telekomunikacionih mreža i inovacija“, navodi potpredsjednik “Deutsche Telekoma”.

On ističe da kompanije sa ovih prostora imaju dovoljan broj stručnjaka za manje projekte, te da se radi o vrlo kvalitetnim kadrovima. Za veće projekte kompanije nerijetko navode da nije jednostavno pronaći stručnjake na lokalnom tržištu bez dodatne obuke ili potpune prekvalifikacije, te pripreme na rad za strano, konkretno njemačko tržište.

Aleksandar Vratonjić Gligorijević, direktor marketinga TeleGroup sistema, korporacije koja uspješno posluje u Njemačkoj kaže da je TeleGroup GmbH kao partner Siemensa već niz godina prisutan na stranom tržištu, ali je ekspanzija rada uslijedila tek nakon uspostavljanja relacije sa Deutche Telekomom.

“Naši razgovori su počeli prije pandemije, nakon čega je uslijedila serija ugovora i pilota koji su bili neophodni da se TeleGroup dokaže kao partner. Kao plod tog procesa uslijedilo je dugogodišnje partnerstvo uspostavljeno za početak do 2025. godine“, navodi Vratonjić Gligorijević koji će takođe učestvovati na predstojećoj DDays konferenciji.

On navodi da trenutno rade na projektima izgradnje optičke mreže, održavanja bakarne infrastrukture, a uskoro se spremaju da pruže i uslugu po modelu “ključ u ruke” koja podrazumijeva cijeli proces od projektovanja do povezivanja krajnjeg korisnika na mrežu.

“Naša prednost je preko dvije decenije iskustva u poslovima telekomunikacija. Mi smo oni koji su mnogima u njihove biznise i domove uveli prvi telefon, internet… Na tu podlogu i iskustvo smo nadgradili sva naša znanja iz domena IT projekata gdje pružamo dodatnu vrijednost poslovnim korisnicima“, navodi Vratonjić Gligorijević.

S obzirom da IT kompanije sa ovih prostora sve teže zadržavaju zaposlene, on je kazao da je prednost TeleGroupa u tome što ima kadar u šest različitih država.

“Radimo na tome da pojačamo tim inženjerima i tehničarima koji govore nemački. Nudimo mogućnost doškolovanja i usavršavanja, a ono što je najvažnije i što je zaključak do kojeg smo došli tokom razgovora sa budućim kolegama kroz proces zapošljavanja, je da pružamo mogućnost rada na projektima koji se odvijaju nevezano od države gdje stanuju“, pojašnjava Vratonjić Gligorijević.

Prema njegovim riječima, upravo iz ovog razloga omogućeno je zaposlenima da rade određeni period u Njemačkoj gdje im je sve obezbjeđeno, a troše u Srbiji, BiH….

 

preuzeto sa portala radiosarajevo.ba