srpskainfo: “D days” konferencija: Privrednicima dočarati benefite digitalizacije

Digitalna konferencija “D days” koja se danas i sutra održava u Tesliću, nastoji da domaće firme više zainteresuje za proces digitalizacije.

Cilj konferencije je da sagledamo gdje se trenutno nalaze BiH i zemlje regiona kada je riječ o digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, kao i šta trebamo uraditi da bismo mogli uhvatiti korak sa razvijenim svijetom.

digitalna-konferencija-ddays

 

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić, jedan od panelista, ocijenio je da “onaj ko ne bude digitalizovan, za deset godina neće ni postojati”. Trivić je ujedno i vlasnik lanca pekara koji se u proces digitalizacije upustio prije jedne decenije, a pred njima su, ističe, još sigurno dvije godine ulaganja.

– Najveći dio poslodavca ne zna šta digitalizacija znači za njihovu budućnost. Važno je digitalizovati procese radi komunikacije unutar i izvan firme, ušteda, poboljšanja procesa i smanjenja grešaka-  precizira Trivić.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić podsjetio je da su domaće kompanije, u automobilskoj, metalskoj, industriji namještaja, koje su odranije dio velikih lanaca dobavljača, već u dobroj mjeri digitalizovale svoje procese. Glavni problem, međutim, jeste što su najveći broj poslodavaca u BiH, u stvari, mala i srednja preduzeća, a digitalizacija među njima je na niskom nivou.

Njih treba zainteresovati za proces digitalizacije jer donosi brojne pogodnosti, i približiti ih ujedno domaćem sektoru informaconih tehnologija koji se vremenom okrenuo inostranom tržištu i za njih izrađuje softvere.

Kakve benefite može da donese digitalizacija, tradicionalnog, poljoprivrednog sektora, učesnici su mogli čuti od suosnivača instituta BioSens, Vesne Bengin.

Nije neophodno digitalizovati cijeli proces, već samo “usko grlo”, kako bi se smanjili troškovi, a povećali rezultati. Na primjer, instaliranjem senzora koji prate rast biljke, u stanju smo da poljoprivrednicima damo savjete šta treba da rade. Samo kroz savjete može se ostvariti 1,2 miliona evra profita – kaže Bengin.

Organizator ovog događaja koji je okupio brojne stručnjake u hotelu Kardial, jeste banjalučka agencija “Bam consult”, a medijski sponzor su “EuroBlic” i portal Srpskainfo.

ONLAJN PRODAJA

Panelisti su danas u okviru konferencije govorili i o onlajn prodaji, koja raste vrtoglavim stopama u cijelom svetu, zbog čega je važno unaprijediti veb šopove u BiH, te povećati sigurnost potrošača. Najveći izazov jeste pojasniti menadžerima kompanija i radnicima, koji su navikli na pravila tradicionalne kupovine koje su razlike, prednosti ili izazovi onlajn kanala.

tekst preuzet sa portala srpskainfo