“srpskainfo” – U susret digitalnoj konferenciji D Days: Online trgovina i dalje će snažno rasti

Navike korištenja online plaćanja i kupovine, koje su drastično porasle od izbijanja pandemije izazvane korona virusom, neće se promijeniti u narednom periodu već će bilježiti visoke stope rasta, jedinstvena je ocjena stručnjaka iz bankarskog i IT sektora.

Amir Trokić, menadžer za odnose sa klijentima, u kompaniji Mastercard, kaže da je online trgovina u zamahu, a svi pokazatelji idu u prilog tome da će se taj trend održati u budućnosti, te da povratak u „staru normalnost“ neće imati negativnog uticaja na stečenu naviku i oslanjanje na jednostavnost, sigurnost i brzinu online kupovine.

 

amir-trokic-digitalna-konferencija-d-days

– Ljudi gotovinu mijenjaju platnim karticama kao najpraktičnijim i najsigurnijim rješenjem, jer to ljudima štedi dragocjeno vrijeme, što je postalo još izraženije tokom perioda ograničenog kretanja. Sedam od deset potrošača u svijetu kaže da će njihov prelazak na digitalno plaćanje vjerovatno biti trajan – navodi Trokić, koji će biti i jedan od panelista na predstojećoj digitalnoj konferenciji D Days koja se 30. septembra i 1. oktobra održava u Tesliću.

 

On smatra da je bezbjednost plaćanja izuzetno bitna za potrošače te ističe da su platne kartice bazirane na čip tehnologiji sigurne za korišćenje kako u fizičkom, tako i online okruženju.

– Čip tehnologija, na kojoj su zasnovane sve Mastercard kartice izdate u BiH, osigurava tajnost podataka, jer je za uspješnu autentifikaciju potrebno upotrebiti i jedinstveni kod – u slučaju online trgovine, to je CVC2 kod sa poleđine kartice – a sve češće i dodatni jednokratni kod koji, na primjer, korisnikova banka šalje putem SMS poruke ili se on generiše u m-banking aplikaciji nakon sigurnosne provjere identiteta korisnika, ili takozvane autentifikacije – pojašnjava Trokić.

Ipak, on ističe da je uvijek važno raditi i na edukaciji korisnika u pogledu preduzimanja razumnih mjera predostrožnosti, kao što je to primjer provjera da na sajtu web trgovca stoje jasne oznake „Mastercard SecureCode“ i „Mastercard Identity Check“ kao garancija da je svako plaćanje zaštićeno višestrukim mehanizmima zaštite koje Mastercard mreža osigurava i kroz koju se obrađuje 113 milijardi transakcija godišnje, tako da se podaci sigurno i bezbjedno prenose između finansijskih institucija, trgovaca i korisnika širom svijeta.

Aleksandar Antunović, osnivač softverske kompanije „Antecna“, kaže da su i domaće kompanije koje se bave prodajom roba i usluga prepoznale prednosti ePaymenta i da ubrzano traže načine digitalizacije svojih prodajnih modela izlaskom na online platforme ili izradom vlastitih payment aplikacija.

aleksandar-antunovic-digitalna-konferencija-d-days

Mnoge od njih smatraju uključivanje u eCommerce ekonomiju pitanjem opstanka u periodu digitalnih generacija 20g+ koje smatraju što nije na internetu – nekoliko klikova udaljeno – jednostavno ne postoji.

– Ono što je sjajno je da domaća IT industrija ima kompetencije, znanje i resurse da izvede klijente na pravi ePayment put – kaže Antunović i pojašnjava da sve što je aktuelno u eCommerce svijetu u ovom trenutku može biti ponuđeno, prilagođeno ili posebno razvijeno za domaće kompanije.

Prema njegovim rječima, najbolja potvrda toga je činjenica da na primjer samo „Antecna“ već sada ima razvijene online payment aplikacije od kojih neke svakodnevno koristi više od 50.000 korisnika i što je interesantno naglasiti da neke od tih aplikacija imaju rast broja korisnika od čak 25 odsto na mjesečnom nivou.

– Sigurni smo da pored Antecne i druge IT firme iz BiH rješavaju veoma složene programerske zadatke za najpoznatije svjetske kompanije u ovoj sferi – rekao je Antunović.

Mogu reći da ono na šta se posebno stavlja fokus prilikom izrade online payment platformi jeste svakako njihova jednostavnost za korištenje, ali prije svega i sigurnost, zaključuje Antunović koji će takođe biti jedan od predavača na predstojećoj digitalnoj konferenciji D Days

Tekst preuzet sa portala srpskainfo