Od inovativne ideje do uspješnog startapa: Panel “Blica” na Digitalnoj konferenciji “D Days”

Startapi, male firme „početnice“, koje okupljaju ljude sa inovativnim idejama i vjerom u uspjeh, ogromna su razvojna šansa za zemlje u našem regionu. Kakvo je okruženje potrebno da bi startapi mogli da se razvijaju?

Odgovor na ovo pitanje ponudiće učesnici panela, koji organizuje „Blic“ u sklopu Digitalne konferencije „D Days“.

Iako je do početka konferencije ostalo još šest dana, panel pod nazivom „Mali startap ekosistemi, veliki startapi“ već je izazvao veliko interesovanje u regionu, pogotovo u IT zajednici.

Kako je navedeno u najavi, ovu izazovnu temu će “napasti” jedan anđeo investitor, koji prepoznaje kvalitet i startape koje treba podržati, jedna osoba iz nevladinog sektora, direktno uključena u pisanje najsvježije nacionalne strategije u regionu koja se bavi startapima, te jedan predstavnik uspješnog startapa iz BiH.

Kako startap scena izgleda u stvarnom životu otkriće panelisti: Milovan Milić, direktor kompanije „DevTech“ i član inicijative “Digitalna Srbija”, Ejub Hadžić, generalni direktor startapa „Tayra“, jedne od najuspešnijih startap kompanija u BiH, te Nataša Škrbić, projektna koordinatorka u Inicijativi “Digitalna Srbija”.

milovan-milic-digitalna-konferencija-ddays

Milovan Milić

Milovan Milić, direktor kompanije „DevTech“, koja je osnovana u Velikoj Britaniji i bavi se razvojem softvera i IT usluga, a danas joj je sjedište u Novom Sadu, govoriće o tome šta je potrebno da bi neki startap bio uspješan na domaćem terenu.

„DevTech“ danas u Srbiji i inostranstvu zapošljava više od 150 ljudi, ali i njenog osnivača su nekad mučile nedoumice, karakteristične za entuzijaste okupljene oko startapa.

Koja ideja prolazi na tržištu? Kako privući investitore? Kome prodati svoj proizvod i na koji način? Sve su to pitanja na koja je teško dati jednostavan odgovor.

Milovan, koji je uspio uprkos svim preprekama, tvrdi da garancija za uspjeh ne postoji, ali da postoje neke stvari koje valja imati na umu.

Kada to kaže menadžer, koji je sa svojim idejama još kao srednjoškolac „iskoračio u svijet“, a u dvadesetima, kada većina momaka i djevojaka studira i zuji po kafićima, već imao karijeru, onda mu treba vjerovati.

Danas njegova kompanija radi s klijentima iz cijelog svijeta i raste iz godine u godinu.

– Meni je ipak najvažnije da imam sjajan tim ljudi i da gradimo sjajnu priču, i to u Srbiji gdje se, kako mnogi vjeruju, „ništa ne može“ – kaže Milovan.

Dodaje da Srbija ima velike šanse da razvije upješne startape, koji će biti prepoznati u svijetu, jer ima sjajne inženjere i tehničke stručnjake u IT oblasti. Međutim, karika koja nedostaje jeste znanje o biznisu.

Da li se iskustva iz Srbije mogu primjeniti i u BiH i kako ljude sa inovativnim idejama podstaći da se pokrenu i da budu spremni da, i nakon eventualnog neuspjeha, počnu ispočetka, ne gubeći vjeru u sebe?

O tome će na panelu „Mali startap ekosistemi, veliki startapi“ govoriti upravo Milovan Milić, koji je karijeru započeo kao srednjoškolac, bez dinara u džepu, i to u Srbiji devedesetih. Njegov prvi računar je bio „Komodor 64“. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled.

Prvo izdanje konferencije „D Days“ pod nazivom „Digitalizacija zemalja jugoistočne Evrope – povratak u budućnost“ održaće se u Banji Vrućici kod Teslića 30. septembra i 1. oktobra.

Učesnici konferencije pružiće uvid o dostignućima na globalnom tržištu IT tehnologija i kroz praktična iskustva panelista i predavača sagledati gdje se trenutno nalazimo i da li možemo držati korak sa svijetom.

Na konferenciji će učestvovati univerzitetski profesori, IT stručnjaci i menadžeri iz BiH i Srbije.

Panel o startapima i startap ekosistemima, koji organizuje „Blic“, najavljen je za 1. oktobar.

 

Tekst preuzet sa srpskainfo