“avaz.ba” o digitalnoj konferenciji D Days

Digitalizacija poslovanja neminovan proces za sve firme u BiH

Poslodavci u BiH postali su svjesni da, ako žele ostati konkurentni na tržištu, moraju svoju proizvodnju unaprijediti kroz proces digitalizacije. Problem je sada što često ne znaju kako da sprovedu digitalizaciju, koje usluge su im potrebne i na koji način da povoljno finansiraju procese digitalizacije.

Upravo ta pitanja će biti jedna od ključnih tema predstojeće konferencije “D Days”, koja se 30. septembra i 1. oktobra u Tesliću.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić koji će biti i jedan od panelista na predstojećoj konferenciji „D Days“, naglašava da je digitalizacija poslovanja neminovan proces za sve firme u BiH ukoliko žele da zadrže ili, još bolje, unaprijede svoje mjesto na tržištu.

Primjetno je, kaže, da su domaće kompanije, koje su od ranije u velikim lancima dobavljača, pogotovo u automobilskoj, metalskoj industriji i industriji namještaja, već u dobroj mjeri digitalizovale svoje procese, a sve jer ih je konkurencija natjerala da budu brži i bolji.

Zihnija Hasović glavni menadžer EBRD-a navodi da EBRD kroz stručnu pomoć, ali i svoje kreditne linije podržava implementaciju različitih projekata unprijeđenja poslovanja uključujući i implementaciju softverskih rješenja.

Područja koje EBRD podržava kada je u pitanju digitalizacija u malim i srednjim preduzećima su: Enterprise Resource Planning (ERP) rješenja, e-Commerce platforme i Web stranice, Business Intelligence rješenja, CRM rješenja, digitalizacija prodajnih procesa i proizvodnih procesa operacija kao i cijelog lanca snabdijevanja, upravljanje finansijama i izvještavanje, document management, industrijski specifična ICT rješenja, itd.

Pored toga, kako navodi Hasović, EBRD-ov Small Business tim obezbjeđuje i poslovne savjete u drugim oblastima poslovanja u cilju pomoći malim i srednjim preduzećima da uspješno posluju, transformišu se, rastu i napreduju.

Projekti su naravno prilagođeni potrebama klijenata, ali se od njih zahtijeva i podjela troškova, jer to osigurava klijentovu posvećenost projektu i utiče na to da su to tržišno opravdani projekti.

Prema njegovim riječima za preduzeća koja traže mogućnosti na međunardonim tržištima EBRD omogućava rad s međunarodnim savjetnicima koji imaju najmanje 15 godina menadžment iskustva na višim pozicijama stečenim u istoj industriji.

O samoj finansijskoj podršci digitalizaciji uz pomoć EBRD-a i kako do nje doći biće više riječi na predstojećoj digitalnoj konferenciji D Days koja se 30. septembra i 1. oktobra održava u Tesliću.

Ivan Ostojić, partner u konsultantskoj kući “McKinsey” koji će učestvovati na „D Daysu“ navodi nas će do 2025. godine više od 50 milijardi uređaja biće povezano na IloT, generišući i do 79 zetabajta podataka godišnje. U „McKinseyu“ smatraju da će do 2030. godine čak 10 odsto proizvodnje biti zamijenjeno inovativnim aditivnim procesima poput 3D i 4D proizvodnje.

Ostojić kaže da poslovni lideri upravo zbog toga moraju imati portfolio novih tehnologija koje će im pomoći da uvide one tehnologije koje mogu biti iskorištene da bi došli do konkurentske prednosti, ali i one tehnologije koje mogu predstavljati rizik za njihovo poslovanje.

Tekst preuzet sa portala avaz.ba