Program

Registracija učesnika

09:00 - 10:00

Hotel Bosna, Kristalna sala

Otvaranje

10:00 - 10:10

Učesnici:

Predstavnici organizatora i zvaničnika

direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske

Uvodno predavanje o stanju u bankarskom i mikrokreditnom sektoru

10:10 - 10:20

PANEL 1: Bankarski sektor u doba neizvjesnosti - kako dalje?

10:20 - 11:10

Učesnici:

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske; direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (očekujemo potvrdu); predstavnik Narodne banke Srbije i/ili Centralne banke Crne Gore (očekujemo potvrdu), CEO banke (očekujemo potvrdu) , CEO banke (očekujemo potvrdu)

Planirane izmjene regulatornog okvira, problemi u implementaciji, inflacija i kretanje kamata, povlačenje depozita u uslovima male pasivne kamatne stope, digitalizacija….

predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske

Uvodno predavanje o stanju na tržištu kapitala

11:10 - 11:20

Učesnici:

.

Kratak uvod u drugi panel daće predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, Ognjen Mihajlović

PANEL 2: Uloga investicionih fondova na tržištu kapitala

11:20 - 12:10

Učesnici:

Ognjen Mihajlović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske; Snježana Rudić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Republike Srpske; predstavnik Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine; Dragan Kajkut, izvršni direktor Management solutions d.o.o. Banja Luka; Davor Sakač, direktor TS Ventures fond

Zakonom o investicionim fondovima Republike Srpske iz 2015. godine definisana je obavezna transformacija zatvorenih investicionih fondova u Republici Srpskoj u otvorene investicione fondove. I pored značajnog smanjivanja neto vrijednosti svi investicioni fondovi koji su prošli kroz transformaciju nastavili su sa radom i nisu likvidirani. Kako sada posluje domaća “fondovska industrija”, a kako ona u regionu?  Kako će usvojene izmjene Zakona o investicionim fondovima iz 2022.godine, kojima je omogućeno osnivanje alternativnih fondova, uticati na tržište kapitala i kakve opcije za ulaganje nude alternativni  fondovi ?

KAFE PAUZA

12:10

PANEL 3: Fintech - 2 u 1, produktivnost i(ili) zadovoljstvo klijenta?

12:30 - 13:30

Učesnici:

predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske i/ili Agencije za bankarstvo, CEO banke (očekujemo potvrdu), predstavnik Mastercarda (očekujemo potvrdu)

Digitalne usluge u bankarskom i mikrokreditnom sektoru – potencijal za razvoj finansijskog sektora kroz unaprijeđenje i implementaciju fintech rješenja koja omogućavaju povećanje produktivnosti uposlenika i poboljšanje korisničkog iskustva. upotreba umjetne inteligencije i blockchain tehnologije, finansijska (ne)pismenost,cashless ekonomija, bankarski “šalter” u mobitelu i tehnologije koje to omogućavaju, cyber sigurnost, neke su od tema o kojima će se pričati na ovom panelu.

Prezentacija: Digitalizacija finansijskog sektora

13:30 - 13:40

Prezentacija fintech rješenja dostupnih na našem tržištu.

predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija AMFI

PANEL 4: Poslovanje mikrokreditnih organizacija u kompleksnom ekonomsko-političkom okruženju- mogući pravci razvoja!

13:40 - 14:30

Učesnici:

Mile Tamamović, direktor Sektora za nadzor institucija bankarskog Sistema Agencije za bankarstvo Republike Srpske; predstavnici MKO

Poslovanje mikrokreditnih organizacija u kompleksnom ekonomsko-političkom okruženju – mogući pravci razvoja!

RUČAK

14:30

Piano bar, hotel “Bosna”

general manager Adventis Real Estate

PANEL 5: Nekretnine - sigurna luka ili (pre) naduvani balon

15:30 - 16:20

Učesnici:

Predstavnici agencija za promet nekretninama

Analiza kretanja cijena nekretnina i predviđanja, finansiranje, inflacija i kamate, pad platežne moći, negativni demografski trendovi i njihov uticaj na tržište. Ukoliko vas zanimaju odgovori na ova pitanja, ovaj panel ne smijete propustiti.
Powered by

PANEL 6: Regulatorni okvir tržišta nekretnina - može li bolje?

16:20 - 17:00

Učesnici:

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske; Slada Ivelić, predsjednica Notarske komore Republike Srpske; Žarko Malinović, pomoćnik ministra trgovine u Vladi Republike Srbije; predstavnik Republičke uprave za geodetsko imovinske poslove Republike Srpske (očekujemo potvrdu)

Ovaj panel će dati osvrt na propise koji regulišu tržište nekretnina, ali i na mogućnosti za njihovo unapređenje!? I ovdje ćemo čuti iskustva i prakse sa domaćeg, ali razvijenih tržišta nekretnina, kao i iz zemalja našeg regiona.

Powered by

predsjednik UO klastera nekretnina Srbije

Panel 7: I nešto za kraj - panel predstavnika udruženja za promet nekretninama iz regiona!

17:00 - 17:30

Uporedna analiza stanja na tržištima nekretnina u regionu

Powered by

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE

17:30